Umedalen Skulpturpark

Umedalen, 90364 Umeå (visa karta)
Kategori: Utställningar, konst

En av Europas förnämligaste skulpturparker ligger i Umeå, på området Umedalen.

Umedalen byggdes på 1930-talet som ett mentalsjukhusområde, men avvecklades och såldes av Västerbottens Landsting 1987 till Fastighetsbolaget Balticgruppen. Balticgruppen valde att förvandla och utveckla vårdinstitution till en modern och attraktiv företagsby, och som ett led i ambitionen att ändra det belastade namnets rykte, skapades, i samarbete med Galleri Andersson/Sandström, konstprojektet Umedalen Skulptur. Galleriet ansvarade för det konstnärliga innehållet och Balticgruppen finansierade projektet. Den första utställningen arrangerades sommaren 1994 och blev en så stor succé att man fortsatte genomföra sommarutställningarna varje år fram till milleniumskiftet. Från och med år 2000 genomförs Umedalen Skulptur vartannat år. Två hundra framstående svenska och internationella konstnärer har genom åren ställt ut sina verk i parken på det före detta mentalsjukhusområdet Umedalen. Balticgruppen har genom åren köpt in flera av skulpturerna vilket gör att det i dag finns en imponerande samling i parken, bestående av trettiofem permanenta verk av bland andra: Miroslaw Balka, Louise Bourgeois, Tony Cragg, Antony Gormley, Anish Kapoor och Clay Ketter för att nämna några.

Tack vare konstprojektet Umedalen Skulptur är Umedalsparken i dag en av länets största attraktioner med över 20 000 besökare varje sommar. Vad som gör Umedalen Skulptur unikt är framför allt konstsamlingens innehåll. De världsnamn som finns representerade på Umedalen brukar man vanligtvis möta i hårdbevakade internationella museisammanhang och biennaler och inte bland förskolor, bibliotek, apotek och norrländska tallar. Något som också gör projektet speciellt är att det är ett helt och hållet privatfinansierat initiativ, att det är öppet och tillgängligt för alla dygnet runt, året om och att det är gratis att besöka parken.

Umedalen Skulptur har fått stor uppmärksamhet och en rad utmärkelser. Bland dessa kan nämnas Sveriges Tidskrifters pris för Bästa konstarrangemang i Sverige år 2000,
Kultur och Näringslivs första pris för Bästa kultursponsring 2004, Boverkets Stadsmiljöråds pris 2006 för bästa exemplet på konst och design i det offentliga rummet och Umeregionens turismpris 2007.

Under sommaren 2012 fokuserades det för första gången på en konstnär; Jaume Plensa från Barcelona. Årets nya verk ute i parken och inomhus i Galleri Andersson/Sandströms lokaler kommer vara gjorda av Jaume Plensa, som räknas vara en av världens mest betydande samtida skulptörer. Anledningen till att bryta traditionen med grupputställningar är att det kändes som en utmaning och en ynnest att få presentera en så mångfacetterad konstnär i större skala, och visa fler delar av hans uppskattade konstnärskap.

Det finns möjlighet att boka guidade visningar av skulpturparken, och det gör man genom att kontakta Galleri Andersson/Sandström.

Ytterligare en attraktion som bör nämnas är den trädgårdsanläggning som skapats av Ulf Nordfjell, i anslutning till IKSU Spa, Sveriges enda kultur-spaanläggning som öppnades under våren 2003. Trädgården är helt unik i sitt slag, där landets främste landskapsarkitekt har skapat en trädgård med de förutsättningar som är givna av den geografiska belägenheten. I skulpturparken även ligger Bistro Le Garage, en restaurang som serverar såväl lunch som middagar, och som är specialiserad på vällagad husmanskost lagad av ekologiska, ofta lokala råvaror.

Skulpturparken är fritt tillgänglig för allmänheten under dygnets alla timmar.


Om denna aktivitet

Speciella behov
  • Handikappvänligt
Telefonnummer
  • +46 90-144990
E-post
Öppettider
  • Året-runt-öppen
Webbsida
Avstånd: 5,1 km
First Hotel Dragonen är ett familjeägt hotell i centrala Umeå som renoverades 2014. Hotellet erbjuder 70 bekväma och modernt designade rum. Inom gångavstånd ligger Umeås shoppingområden, restauranger, Norrlandsoperan och Umeälvens härliga strandpromenad.
Avstånd: 5,2 km
Scandic Umeå Syd ligger i universitetsstaden Umeå. Hos oss bor du nära flygplats, affärsdistrikt, natur och centrum med shopping och nöjen.
Avstånd: 5,1 km
Scandic Plaza ligger mitt i universitetsstaden Umeå, mellan gågatan och älven.

Karta

Sevärdhet
  • Umedalens Skulpturpark 0 m
*Avstånd på karta är fågelvägen

Boka boende

Boka ditt boende direkt på vår sajt utan bokningsavgifter. Om en ”boka nu”-knapp saknas i presentationen kontaktar du anläggningen direkt.