Fiska längs Öreälven

Adress: Håknäs, 914 96 Nordmaling Datum: Måndag 1 maj 2017 - lördag 30 sep 2017 Visa karta

Adress: Håknäs, 914 96 Nordmaling

Välkommen till ditt smultronställe för fiske, vackra Öreälvsdalen! Om du ska fiska så är förutsättningarna mycket goda att få havsöring. Även lax vandrar uppströms.

Älven har sina källflöden på Stöttingfjället i Lycksele och rinner genom Bjurholms och Nordmalings kommuner på sin väg ner mot havet. Den är 22 mil lång och den totala fallhöjden är 550 meter. Medelvattenföringen är 53 kubikmeter per sekund.

Öreälven är mest känd för sin storvuxna havsöring men den har även ett gott bestånd av lax. Harrfisket är mycket bra på vissa partier och på de övre sträckorna finns även en del stationär öring. Vid fiske på de lugnflytande partierna finns chans på grov gädda, abborre och lake.

Flugfiske går att praktisera under större delen av säsongen. Under tidigt vårfiske krävs sjunklina medan resten av säsongen domineras av flytlinefiske. Flugvalet varierar beroende på vattenföring och fiskart. Eftersom Öreälvens vatten är relativt färgat rekommenderas färgglada flugor för lax- och havsöringsfiske. Använd gärna stora orangeröda tubflugor för vårfisket och mindre dubbelkrokade flugor i klassiska mönster.

För spinnfiskaren börjar säsongen med tvåhandsspön, tunga beten och grova linor under vårfisket. Spinnflugor och tunga skeddrag eller devonspinnare är det enda som når ner till fisken vid högvatten. Betena bör vara i klara färger. I takt med sjunkande vattenstånd övergår man till lättare utrustningar och beten. Flugkast samt olika typer av spinnare och spinnflugor ger ofta den största fångstchansen under sommar och höst.

För den som hoppas på lax och havsöring bör fisket förläggas till natt eller tidig morgon. Fisken vandrar övervägande nattetid och det är när fisken är i rörelse som fångstchanserna är som störst.

Show more

Tillfällen

Datum Plats    
22 Aug
Tisdag 22 aug 2017 Nordmalings kommun
23 Aug
Onsdag 23 aug 2017 Nordmalings kommun
24 Aug
Torsdag 24 aug 2017 Nordmalings kommun
25 Aug
Fredag 25 aug 2017 Nordmalings kommun

Om denna aktivitet

Avstånd

  • Sevärdhet
    Norrbyskär 9 km
    Olofsfors Bruk 12 km