Lars Nittve om Duchamps flasktorkare på Bildmuseet

Område: Umeå
Arena/Plats:
Kategori: Föreläsning, berättelse, Övrigt

Lars Nittve, tidigare museichef vid en rad världskända konstmuseer, ger en öppen föreläsning i Bildmuseets utställning Dada är dada. Om hur Duchamp befriar konsten och expanderar konstbegreppet, samt om hur en enkel flasktorkare förlöser kinas konstnärer.

Flasktorkaren, en konstens frihetshjälte. Lars Nittve, tidigare museichef vid en rad stora konstmuseer runt om i världen, ger en föreläsning i utställningen Dada är dada.

På Bildmuseet kommer Nittve att berätta om hur Duchamp befriar konsten och expanderar det vi kallar konst till en kategori av en helt annan ordning än det vi menar när vi talar om t ex musik, litteratur eller teater. Han kommer också att tala om hur en enkel flasktorkare dessutom förlöser Kinas konstnärer efter kulturrevolutionen. Om det och lite till.

Lars Nittve (f. 1953) är välkänd för många konstälskare som överintendent för Moderna Museet 2001–2010. Innan dess hade han en lång karriär som lärare vid Stockholms Universitet, konstkritiker på Svenska Dagbladet och i Artforum och förste intendent på Moderna Museet.

Från 1990 var han chef för Rooseum–Center for Contemporary Art i Malmö, Louisiana Museum for Moderne Kunst i Humlebæk, Tate Modern London och, efter åren på Moderna Museet, för det gigantiska museiprojektet M+ i Hong Kong, som planeras att öppna i slutet på 2019. Sedan våren 2016 bor han i Edsåsdalen i Jämtland och ägnar sig åt att skriva och ge råd till banbrytande, icke kommersiella organisationer runt om i världen.

Det här evenemanget är en del av programmet till Bildmuseets utställning Dada är dada, med verk från privata samlingar i Europa


Se omdömen


Boka boende

Boka ditt boende direkt på vår sajt utan bokningsavgifter. Om en ”boka nu”-knapp saknas i presentationen kontaktar du anläggningen direkt.